Υψηλοί επισκέπτες έκαμαν ποδαρικό στο casa Museo στον Καραβόμυλο

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΟΝΙΟΥ • 18 Νοεμβρίου 2022

Στις 5 Ιανουαρίου 2021 είχαμε την μεγάλη χαρά και τιμή να υποδεχθούμε τους πρώτους επισκέπτες για το νέο έτος 2021 στο casa-Museo / οίκος-Μουσείο στον Καραβόμυλο. Έτσι λοιπόν το ποδαρικό αυτό είναι πολλαπλά σημαντικό μια και το έκαμαν οι πρώτοι και περιφανείς πολίτες των Ιονίων Νήσων, της Κεφαλονιάς και Δήμου Σάμης τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής.

Υψηλοί επισκέπτες έκαμαν ποδαρικό στο casa Museo στον Καραβόμυλο

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, με τους Αντιπεριφερειάρχες Σταύρο Τραυλό και Σωτήρη Κουρή και τον Δήμαρχο Σάμης Μάκη Μονιά


Η πρώτη πολίτις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ήταν και η πρώτη επισκέπτρια στο Μουσείο. Η προσηνής, ευγενέστατη και φέρουσα την εκλεπτυσμένη Επτανησιακή κουλτούρα- όπως οι μεγάλες Επτανήσιες σιόρες των νησιών μας- κυρία Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Στην συνοδεία επίσης παρευρίσκονταν: ο δραστήριος, ραφινάτος , επιτυχημένος Πολιτικός Μηχανικός κύριος Σταύρος Τραυλός, Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης , ο νηφάλιος και εξαιρετικά έμπειρος και επιτυχημένος στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Κεφαλονιά κύριος Σωτήρης Κουρής, Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου και ο αγαπητός, μαχητικός αλλά αριστοκρατικά διακριτικός Δήμαρχος Σάμης, κύριος Μάκης Μονιάς-Νέτης.


Να σημειωθεί ότι τόσο η κυρία Περιφερειάρχις και οι δυο αντιπεριφερειάρχες, όσο και ο Δήμαρχος ήταν απόλυτα ενημερωμένοι για το πολιτισμικά και πολιτιστικά τεκταινόμενα και με οξυδέρκεια προσέγγιζαν τα υφιστάμενα προβλήματα στην Κεφαλονιά διαπνεόμενοι με όραμα για σημαντικά μεγάλα η μικρότερα έργα που πρέπει να βοηθηθούν για να πραγματοποιηθούν στο νησί!

Σημείο του χώρου του casa Museo

Οι υψηλοί επισκέπτες ξεναγήθηκαν κατ΄ αρχάς στην εξωτερική κούρτη και στην συνέχεια στο κτήριο του casa-Museo.


Ενημερώθηκαν ότι το κτήριο- ελλείψει αυθεντικού προσεισμικού κτηρίου- φιλοξενείται σε κτίσμα των μέσων του 20 αιώνα με σύγχρονες επεκτάσεις αλλά και δραστικές επεμβάσεις ώστε να θυμίζει την προσεισμική αρχιτεκτονική εσωτερικά και εξωτερικά.


Το μουσείο αναπαριστά σε μικρότερη κλίμακα μια ρεζιντέτσα δηλαδή την κατοικία των νόμπιλι/ευγενών στην ύπαιθρο και φιλοξενεί αντικείμενα και έπιπλα των προγονικών οικογενειών Στεφανάτου-Μορδόκου, Καβαλιεράτου και Τόκκα.


Στην συνέχεια η τιμητική επίσκεψη αρκίνησε από την λότζια που φιλοξενεί κατά περιόδους διαφορετικά θέματα όπως τώρα Επτανησιακή κεραμεική. Στην συνέχεια ξεναγήθηκαν στο επιβλητικό τινέλλο με τα σπάνια ιστορικά μόμπιλα, τον κοριντόρ με αντικείμενα των αρχών του 20ου αιώνα, μετά το καμαρίν ,το καμαρό που αναπαριστάται ο χώρος υποδοχής κατά τον 19ου αιώνα και στην συνέχεια η μοναδική και ατμοσφαιρική κάμαρα του ύπνου!


Οι αγαπητοί και υψηλοί μας επισκέπτες εξέφρασαν την χαρά και τον θαυμασμό τους για το casa-Museo και εξέφρασαν την γνώμη ότι πρέπει να επεκταθούν οι ωφέλιμοι χώροι του Μουσείου.


Τάκης Τόκκας

Δείτε ακόμη...

Μ. Πέμπτη
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 18 Απριλίου 2025
Μετά την θεία λειτουργία οι καμπάνες χηρεύουν μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Στα μικράτα μου θυμώμαι να γίνεται η έξοδος του Επιταφίου το χάραμα, γύρω στις 4:30π.μ και να επιστρέφει στην εκκλησιά γύρω στις 5:30 π.μ.
Γενικά Αρχεία Κράτους, Τμήμα Κεφαλονιάς
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 19 Ιουνίου 2024
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ),Τμήμα Κεφαλονιάς τίμησαν την διεθνή ημέρα των αρχείων με ξενάγηση στις 18 ιουνίου στα κτήρια που στεγάζεται στο Αργοστόλι επι των οδών Γερμενή και Κοντομίχαλου.
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Του Τάκη Τόκκα
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 20 Ιουλίου 2023
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης με πρότυπο τις εβραϊκές γιορτές έχουν προεόρτια, εόρτια, μεθεόρτια και διαρκούν οκτώ ημέρες. Τ’ Αντιμήρι ή Αντιμίρι, (παλιότερα στην σελίδα αυτή με ανάρτηση αναγνώστριας, έχει προταθεί η γραφή της λέξης με –οι-από το αρχαίο <αντίμοιρος>= αυτός πού παίρνει ίση μερίδα- απόδοση- γιορτασμού με την ημέρα της γιορτής), δηλαδή η απόδοση της γιορτής & τα εννιάμερα της Παναγίας, ανήκουν στα μεθεόρτια και εξακολουθούν να έχουν τον γιορταστικό χαρακτήρα ενώ για κάποιους μελετητές συμπεριλαμβάνει και το πανηγύρι.
Περισσότερα Άρθρα