Το κεφαλονίτικο σκορτσάμπουνο στο κουτούπι του Νάπιερ!

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΟΝΙΟΥ • 29 Νοεμβρίου 2022

Το κεφαλονίτικο σκορτσάμπουνο στο κουτούπι του Νάπιερ!


Τελικά όταν μια εκδήλωση προοιωνίζεται ποιοτική και ειδικού ενδιαφέροντος έχει απήχηση! Αυτό συνέβηκε και ψες 28 Ιουλίου 2021 στην εκδήλωση του Κοργιαλένειου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, στο κουτούπι του Νάπιερ, με θέμα την παρουσίαση του κεφαλονίτικου σκορτσάμπουνου.


Η παρουσίαση αρκίνησε με το καλωσόρισμα από την έφορο του Μουσείου και τ.αναπληρώτρια της ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κυρία Δώρα Μαρκάτου η οποία παρουσίασε και τους ομιλητές.

Στη συνέχεια η Επιμελήτρια των συλλογών του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου και επί χρόνια βοηθός της αείμνηστης ιδρύτριας του Μουσείου σιόρας Ελένης Μ.Κοσμετάτου, κυρία Θεοτοκούλα Μουλίνου

Θεοτοκούλα Μουλίνου

με εναργή λόγο μας ενημέρωσε: ότι το το 1971 ο Παναγής Τζαννάτος από το χωριό Διβαράτα Πυλάρου κατασκεύασε και δώρισε στο μουσείο ένα σκορτσάμπουνο.Το ασκοπούλι του σκορτσάμπουνου έπαθε κάποιες φθορές και χρειάστηκε συντήρηση που έκαμε ο κύριος Μπάμπης Κακαρούμπας.

Διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνθέτης και υπέροχος βιολιστής κύριος Λαμπρογιάννης Πεφάνης

Αμέσως μετά ο διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνθέτης και υπέροχος βιολιστής κύριος Λαμπρογιάννης Πεφάνης έκανε εμπεριστατωμένη ομιλία,με παράλληλη προβολή διαφανειών,με θέμα «Η οικογένεια του άσκαυλου:οργανολογικά και ιστορικά στοιχεία».

Ο ιστορικός ερευνητής και κατασκευαστής παραδοσιακών κεφαλονίτικων οργάνων αλλά και καλός οργανοπαίκτης κύριος Μπάμπης Κακαρούμπας ανέπτυξε το θέμα,με παράλληλη προβολή διαφανειών:“Το σκορτσάμπουνο στην Κεφαλονιά: τρόπος κατασκευής του”

Στη συνέχεια ο ιστορικός ερευνητής και κατασκευαστής παραδοσιακών κεφαλονίτικων οργάνων αλλά και καλός οργανοπαίκτης κύριος Μπάμπης Κακαρούμπας ανέπτυξε το θέμα,με παράλληλη προβολή διαφανειών:“Το σκορτσάμπουνο στην Κεφαλονιά: τρόπος κατασκευής του”. Επίσης κατέθεσε την προβληματική του οτι προσπαθεί με την βοήθεια ανθρώπων που είχαν ακούσματα να αποδώσει τον κεφαλονίτικο ιδιαίτερο ήχο και σπιρτάδα που είχαν οι παλιοί παίχτες του σκορτσάμπουνου στο νησί. Μετά έπαιξε με το σκορτσάμπουνο κεφαλονίτικα τραγούδια.

Η κυρία Ελένη Λιναρδάτου εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Επαρχίας Κρανιάς “Ο Μπάλλος”, μας παρουσίασε κεφαλλονίτικους χορούς με το χορευτικό τμήμα του συλλόγου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους του Δήμου Αργοστολίου ο Αντιδήμαρχος κύριος Γ.Τσιλιμιδός και εκ μέρους της Π.Ι.Ν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου Ι.Ν. κύριος Σ.Κουρής.


Ανάμεσα στους εκλεκτούς παρευρισκομένους στην εκδήλωση αναφέρουμε ενδεικτικά τους κ.κ Χρήστο Διδασκαλόπουλο, Ναπολέοντα Μαραβέγια,Λάμπρο και Μαρίνο Σιμάτους,Πέτρο Πετράτο και τις κυρίες Ελένη Αντωνάτου, Γεωργία Ρασσιά-Νικητέα και Στάμω Σκλαβουνάκη.


Τάκης Τόκκας

Δείτε ακόμη...

Μ. Πέμπτη
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 18 Απριλίου 2025
Μετά την θεία λειτουργία οι καμπάνες χηρεύουν μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Στα μικράτα μου θυμώμαι να γίνεται η έξοδος του Επιταφίου το χάραμα, γύρω στις 4:30π.μ και να επιστρέφει στην εκκλησιά γύρω στις 5:30 π.μ.
Γενικά Αρχεία Κράτους, Τμήμα Κεφαλονιάς
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 19 Ιουνίου 2024
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ),Τμήμα Κεφαλονιάς τίμησαν την διεθνή ημέρα των αρχείων με ξενάγηση στις 18 ιουνίου στα κτήρια που στεγάζεται στο Αργοστόλι επι των οδών Γερμενή και Κοντομίχαλου.
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Του Τάκη Τόκκα
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 20 Ιουλίου 2023
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης με πρότυπο τις εβραϊκές γιορτές έχουν προεόρτια, εόρτια, μεθεόρτια και διαρκούν οκτώ ημέρες. Τ’ Αντιμήρι ή Αντιμίρι, (παλιότερα στην σελίδα αυτή με ανάρτηση αναγνώστριας, έχει προταθεί η γραφή της λέξης με –οι-από το αρχαίο <αντίμοιρος>= αυτός πού παίρνει ίση μερίδα- απόδοση- γιορτασμού με την ημέρα της γιορτής), δηλαδή η απόδοση της γιορτής & τα εννιάμερα της Παναγίας, ανήκουν στα μεθεόρτια και εξακολουθούν να έχουν τον γιορταστικό χαρακτήρα ενώ για κάποιους μελετητές συμπεριλαμβάνει και το πανηγύρι.
Περισσότερα Άρθρα