Έκθεση Έφης Σπηλιώτη 2022- ”Ζωγραφίζω πάνω στον πηλό, ίχνη από Ευχές”

Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ • 20 Ιουλίου 2023

Έκθεση Έφης Σπηλιώτη 2022


Γράφει ο Τάκης Τόκκας


Η ετήσια έκθεση της κυρίας Έφης Σπηλιώτη, στην έπαυλη «Πεμαχρίνα» στης Μηνιές Κεφαλονιάς, είναι ένα από ελάχιστα πραγματικά καλλιτεχνικά γεγονότα, που γίνονται στην Κεφαλονιά!

ΕΦΗ ΣΠΗΛΙΩΤΗ

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά μια και η Έφη Σπηλιώτη είναι μεμυημένη ιέρεια, καταξιωμένη δημιουργός της αρχαιότατης κεραμικής τέχνης. Γνωρίζει εξαιρετικά καλά τα μυστικά του πηλού: το πλάσιμο της φόρμας, το ψήσιμο, αλλά και το χρωματισμό τους με τα υπέροχα μεταφυσικά χρώματα που δημιουργεί.

Έκθεση Έφης Σπηλιώτη

H καλλιτέχνις είναι πολυσύνθετη, πεπαιδευμένη προσωπικότητα, με σπινθηροβόλο πνεύμα, ευγένεια και απλότητα. Το προοδευτικό της πνεύμα και οι εσωτερικές της αναζητήσεις την ώθησαν να πλεύσει σε πνευματικούς ωκεανούς με στόχο την αναζήτηση και αποκρυπτογράφηση. Οι Θεότητες του υδάτινου πεδίου της έδωσαν την εύνοιά τους και τις αποκάλυψαν την προαιώνια, αρχετυπική, αλήθεια που εκπροσωπούν με ευτυχή κατάληξη την δημιουργία του μνημειώδους έργου της Θεότητες της Θάλασσας, Ωκεανίδες και Νηρηίδες. Το έτος 2006 εκδόθηκε το βιβλίο της ,266 σελίδων, με τον τίτλο «28 Θεές της Θάλασσας-ένα αφιέρωμα».

ΕΦΗ ΣΠΗΛΙΩΤΗ – ΤΑΚΗΣ ΤΟΚΚΑΣ

Στα κεραμικά έργα της, η γενέτειρα Κεφαλονιά ανιχνεύεται με την πανδαισία χρωμάτων και το μεταφυσικό φως που εκπέμπουν.


Στην πρόσκληση  της φετινής έκθεσης η κυρία Έφη Σπηλιώτη, μεταξύ άλλων, αναφέρει «(…)εφέτος που διακυβεύεται η υγεία, το περιβάλλον με το κλίμα ν’ απειλεί, η ειρήνη κοντά μας να τραυματίζεται, ζωγραφίζω πάνω στον πηλό, ίχνη από Ευχές!(…)».

Αυτή η συνειδητοποίηση εκπορεύεται εκ των έσω και είναι απότοκη βαθιάς πνευματικής λειτουργίας που συνδέεται με την γέννηση της αφύπνισης της πρωταρχικής αθωότητας που την χαρακτηρίζει η νεότητα -ανεξαρτήτως ληξιαρχικής ηλικίας- και η αθωότητα. Η κυρία Έφη Σπηλιώτη τα βιώνει και το μεταπλάθει στα υπέροχα έργα της.

Η Εφη Σπηλιώτη με τις κόρες της Μαργαρίτα Μπονάτσου και  Ισμήνη Μπονάτσου

Στην έκθεση ήταν βεβαίως οι δυο θυγατέρες της καλλιτέχνιδας Μαργαρίτα Μπονάτσου και Ισμήνη Μπονάτσου, σημαντική ζωγράφος.

Εφη Σπηλιώτη – Μανίτα Scocimara

Η αεικίνητη και ευγενέστατη οικοδέσποινα κυρία Μανίτα Scocimara,εγγονή του Μαρίνου Γερουλάνου, διαθέτει κάθε χρόνο την έπαυλή της για δυο ημέρες για να μεταμορφωθεί σε χώρο Τέχνης με τα μοναδικά έργα της Έφης Σπηλιώτη. Φέτος η έκθεση είναι αφιερωμένη στην Μανίτα και τον αποθανόντα σύζυγό της Scosi Scocimara.

Στην έκθεση προσήλθαν πολλοί θαυμαστές του έργου της καλλιτέχνιδας, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, μετά ακολούθησε τραταμέντο αλλά και μπουφές με σερβιρισμένα πιτιτέλια μέσα στις υπέροχες κεραμικές απλάδες της Έφης Σπηλιώτη!

Το τραπέζι των παραμυθιών. Έργο της Εφης Σπηλιώτη εμπνευσμένο απο τα παραμύθια που έλεγε η Μανίτα Scocimara στα εγγόνια της.

Δηλώνουν φανατικοί θαυμαστές του έργου της Έφης Σπηλιώτη

Κοσμήματα δια χειρός Έφης Σπηλιώτη

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από την πρώτη ημέρα της Έκθεσης

Δείτε ακόμη...

Μ. Πέμπτη
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 18 Απριλίου 2025
Μετά την θεία λειτουργία οι καμπάνες χηρεύουν μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Στα μικράτα μου θυμώμαι να γίνεται η έξοδος του Επιταφίου το χάραμα, γύρω στις 4:30π.μ και να επιστρέφει στην εκκλησιά γύρω στις 5:30 π.μ.
Γενικά Αρχεία Κράτους, Τμήμα Κεφαλονιάς
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 19 Ιουνίου 2024
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ),Τμήμα Κεφαλονιάς τίμησαν την διεθνή ημέρα των αρχείων με ξενάγηση στις 18 ιουνίου στα κτήρια που στεγάζεται στο Αργοστόλι επι των οδών Γερμενή και Κοντομίχαλου.
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Του Τάκη Τόκκα
Από Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου ΚΕΔΕΠ 20 Ιουλίου 2023
Στην Κεφαλονιά η εκκλησιαστική γιορτή τ’ Αdιμήρι /Αντιμήρι στις 23 Αυγούστου. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης με πρότυπο τις εβραϊκές γιορτές έχουν προεόρτια, εόρτια, μεθεόρτια και διαρκούν οκτώ ημέρες. Τ’ Αντιμήρι ή Αντιμίρι, (παλιότερα στην σελίδα αυτή με ανάρτηση αναγνώστριας, έχει προταθεί η γραφή της λέξης με –οι-από το αρχαίο <αντίμοιρος>= αυτός πού παίρνει ίση μερίδα- απόδοση- γιορτασμού με την ημέρα της γιορτής), δηλαδή η απόδοση της γιορτής & τα εννιάμερα της Παναγίας, ανήκουν στα μεθεόρτια και εξακολουθούν να έχουν τον γιορταστικό χαρακτήρα ενώ για κάποιους μελετητές συμπεριλαμβάνει και το πανηγύρι.
Περισσότερα Άρθρα